Happier Earth Project

Egy boldogabb Földért

Műanyagmentes március kihívás: HOGYAN?! (II.rész)

 karina-tes-1228178-unsplash.jpg

Az első részben körbejártuk mi is ez a műanyagmentes kihívás. Most lássuk mi az, amikre konkrétan odafigyelhetünk!

Az előző workshopunkon volt ezekról szó, többen is kértétek, hogy összegezzük, íme :)

A műanyagokkat 7 féle csoportba soroljuk. Ez kötelezően minden műanyagcsomagoláson rajta kell legyen, innen tudunk informálódni arról, hogy az milyen típusú műanyagból készült. Nagyon hasznos, mindenképp írjuk fel a megfelelő számokat! 

Polietilén

Évente 90 millió tonnát gyártanak belőle, ez a legszélesebb körben elterjed műanyag. Főleg a csomagolóiparban használják műanyag szatyrok, fóliák, palackok, sampon, tusfürdő, öblítőszer, védőcsövek, vízcsövek gyártásához. Ez újrahasznosítható, dobjuk kiöblítve a műanyagszelektívbe!

 

Polipropilén

Évente 57 millió tonnát gyártanak belőle, ez is “divatműanyag”. Joghurtos dobozok, tejtermékek dobozai, ketchupos (és majonézes és mustáros) flakonok, műanyag tálcák, virágcserepek, kerti bútorok, vödrök, gyerekjátékok, dobozok, rekeszek, fecskendők készítéséhez használják. Ez is újrahasznosítható, dobjuk kiöblítve a műanyagszelektívbe!

 

Polietilén Tereftalát (PET)

A híres-neves PET palack. Azt mondják, csak 6-10 alkalommal használjuk újra, mert kioldódnak belőle rákkeltő anyagok. Mások szerint ez városi legenda. Menjünk biztosra, és ne vegyünk palackozott vizet, ha nem muszáj. (Magyarországon a csapvíz totál jó.) Egyébként a textiliparban a műszálhoz, egyéb üdítős palackokhoz, élelmiszercsomagolásokhoz is használják a polietilén tereftalátot. Ez is újrahasznosítható, dobjuk kiöblítve a műanyagszelektívbe!

 

 

Itt véget is ér a lista az újrahasznosítható műanyagokról, amik az élelmiszerek biztonságos tárolását szolgálják. A következő típusoknál előfordulhat, hogy az étellel vagy itallal érintkezve kémiai anyagok oldódnak ki belőle, és egyébként nem újrahasznosíthatóak.

 

Polisztirol

Tömegműanyag, évente 21 millió tonnát termelnek belőle ki. Nagyon könnyedén formázható, azért a legtöbb egyszer használatos műanyag termék ebből készül. Elviteles doboz, eldobhatós cuccok, csomagolóanyag, poharak, habosított hang- és hőszigetelő anyag. Ez a habosított változata a hungarocell, ami szintén elviteles dobozok, csomagolóanyagok formájában kísért. A polisztirolt is dobjuk a műanyagszemétbe, kiválogatják a telepen, és összepréselt kockákban lehelyezik. Igen, jól sejtetted, nem egy alternatív univerzumba továbbra se, hanem a hulladéktelepre, ahol akár veteményeskert is lehetne. Fontos még, hogy a hungarocellt SOHA nem dobjuk a szelektívbe, el kell menni a hulladékudvarba és ott leadni.

 

Polivinil-klorid (PVC)

Csövek, fóliák, műbőrök, palackok, csomagolóanyagok, gumicsizma, vastag gumikesztyű, padlóburkolók, babák alapanyaga. Ne dobjuk a szelektívbe, ezt is hulladékudvarba kell vinni, és ott leadni. Esetleg az ilyennek kereskedő cégeknek lehet még átadni. Nem újrahasznosítható.

 

Egyéb

Elektronikai eszközök borítása (például monitor, nyomtató, billentyűzet), plexiüveg, védőszemüveg, reklámtábla, lencse, edények bevonása, elektromos szigetelés, textíliák, harisnya, CD, DVD, Blu-ray lemezek, szemüveglencse. Ezekkel is a hulladékudvarba menjünk. Nem lehet őket újrahasznosítani.

 

 iker-urteaga-246955-unsplash.jpg

Oké.

Ha nem lehet újrahasznosítani, akkor nem mindegy, hogy hova dobom?

Nem. A kommunális szemét sorsa szokszor az égetés lesz, vagy lebomlik. A műanyag se égni se lebomlani nem tud jól, égetésnél rendkívül mérgező gázok kerülnek a levegőbe, lebomlásnál meg egyszerűen csak nem történik semmi.

No és a bioműanyagok?

Azok se bomlanak le, csak szétesnek mikroműanyagokra, amiket aztán megesznek az állatok, meg mi is. Az összetevői közül egyet cserélnek ki, ettől lesz bio, de környezetbarátabb nem. Sőt! Mivel nagyrészt egyszer használatos műanyagokat cserélnek bio-ra, így ezek ugyanúgy az eldobó kultúrát erősítik, amitől oly jó lenne már szabadulni. Se komposztálni, se újrahasznosítani nem lehet őket, amit viszont igen, hogy tájékozódunk róluk vajóban jobbak-e: a Humusz Szövetség honlapján.

TEHÁT, mit írjunk fel a jegyzeteinkbe, padtársunk homlokára?

 A 1, 2, 4, 5-ös jelzésű műanyagokat szükség esetén megvehetjük, hiszen ezek újrahasznosíthatóak. A 3, 6, 7-es számúaktól tartózkodjunk!

5623dc0df90a908e4dd2b271e75652c3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://happierearthproject.blog.hu/api/trackback/id/tr1014702514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Happier Earth Project

3 lány elhatározza, hogy megpróbál kényelmesebben, etikusabban, tudatosabban és bolygó-barátságosan élni - és ezt nem fél megosztani másokkal.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása