Happier Earth Project

Egy boldogabb Földért

Műanyagmentes március kihívás: HOGYAN?! (I.rész)

Intro bejegyzés a műanyagmentes március cikksorozatunkhoz, amit a Facebook oldalunkon és az Instagrammon a #műanyagmentesHEP hashtag alatt követhettek.

 aldo-delara-516062-unsplash_1.jpg

Nincsen: idő, kedv, pénz, tudás, hely, energia, motiváció, kitartás, társ hozzá…

Válassz!

Kész? Rendben, most, hogy tudod, hogy mindezt figyelembe veszem, nem vagyok útilapuval törölköző mániákus zöld, akinek az élete a szemét körül forog, közös nevezőn vagyunk. Nekem a lustaság és a társ hozzá hiányzik általában a legjobban. Ezért is hoztuk létre a HEP-et, hogy itt egymás társai lehessünk!

Vegyünk egy nagy levegőt, és vágjunk bele! 

Miért jó a műanyagmentesség?

A műanyagok mesterséges úton, kőolajból előállított szerves polimerek adalékokkal. Gyártásuk nagyon energiaigényes, hulladékkezelésük pedig nem megoldott. Ha elégetik, akkor veszélyes anyagok szabadulnak fel, ha meg ledobják valahova, akkor ott 500-1000 év mire lebomlik, de mielőtt ez megtörténne rendkívül roncsolja az élővilágot, az állatok megeszik, belegabalyodnak, elpusztulnak seperc alatt.

2050-re például tényleg több műanyag lesz a tengerben, mint hal.

Persze a műanyagok könnyűek, olcsók, rugalmasak, erősek, és tartósak, így használatuk kézenfekvő életünk minden területén (háztartások, járművek, egészségügy, elektronika űrkutatás, stb.).

Tehát gazdaságilag megéri, de vajon környezetileg is? Spoiler: nem. Az élővilág pusztulásában a műanyaghulladékoknak dobogós helye van. A probléma nem ott kezdődik, hogy a szelektív szemetet összeöntik, vagy a gyártók felelőssége lenne az egész. Onnan indul a folyamat, hogy megvesszük a műanyagokat. A zacskó, a folpack, az elviteles doboz, a PET-palack, a csipszes csomagolás, a kávéspohár teteje. Utána pedig belehelyezzük a szelektívbe (jobb esetben!) jegyet váltva ezzel nekik egy alternatív univerzumba, ahol a szemét a kidobással eltűnik. Nem így van ez, kedves olvasó!

 26b0bcddeb8bc59e96862dfb124460b1.jpg

Mit tehetünk?

A hulladék nem magánügy, vagy szégyellni való, a hulladékkal foglalkozni kell. Már csak azért is, mert ha mi nem, ugyan ki fog a szemetesünkbe látni. Felelősek vagyunk a saját lábnyomunkért ezen a bolygón, fogjuk fel ezt inkább egy jó kihívásnak mint kellemetlenségnek.

Szerintem nagyszerű, és felemelő az, hogy mogyorónyi életünkkel mennyire hatásosak lehetünk. Például elmondhatjuk magunkról, hogy nem juttatunk szemetet a tengerbe. Vagy nem használunk szívószálat, ezért nem halnak meg a teknősök. Lehet, hogy sok másik ember használ, és őket nem érdekli ez az egész, de felment-e ez minket a tudatosság alól? Semmiképpen sem.

A tudatos fogyasztás nem csak környezetvédelemről szól. A felesleges dolgok elhagyása a saját jólétünkre is szolgál, meg persze pénzügyileg is jobban megéri. Köztudott például, hogy a gumicukor nem egészséges. Tegyük fel, hogy nem zavar, hogy tömény cukor. Van ám benne állati eredetű fehérje (E441) is. Tegyük fel, hogy ez sem zavar. Semmilyen szükséges vitamin nincs benne. Tegyük fel, hogy ez sem zavar. És műanyagcsomagolásban is van. Oké, de az íze finom. 4:1 az eredmény, nem a gumicukor javára. És ebben csak egy helyen jelent meg környezetvédelem közvetlenül. Szóval erről beszélek, hogy a tudatos fogyasztás nem csak a környezetnek jó. Hanem jelent esetben a gumicukornál a testünknek, az állatoknak (tudom, tudom, nem közvetlenül állati fehérje van benne, hanem vágohídi melléktermék, amiket már amúgyis levágtak, de akkor is), és a környezetünknek.

Tudatosan fogyasztani nehéz. Főleg gyerek, család, pénzügyi határok, és menstruáció alatt, ugye. De mégis meg van rá a lehetőségünk. Szerintem a tudatos fogyasztás ott indul, hogy tájékozódunk ezekről. Mit, hogyan lehetne jobban? Én mindig ezt a kérdést teszem fel magamnak egy-egy problémakör kapcsán. Mit, hogyan lehetne jobban?

A HEP-nek is ez a motorja. Mi folyamatosan kutatjuk, tapasztaljuk ki a fenntartható életmód szövevényeit, és ezeket osztjuk meg veletek. Ezzel párhuzamosan baromi kíváncsiak vagyunk rátok, hogy ti hogyan csináljátok, nektek mi vált be.

Következő posztunkban felvázoljuk a műanyagok típusait, hogy melyik újrahasznosítható, és melyik nem, miket hova szelektálhatunk, és melyik négy számot kell ahhoz megjegyeznünk, hogy műanyag-lábnyomunkat jelentősen csökkenthessük!

Stay tuned! Most kezdtünk csak igazán bele a boldogabb Föld projektbe!;)

ursaminor

A bejegyzés trackback címe:

https://happierearthproject.blog.hu/api/trackback/id/tr8114686638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Happier Earth Project

3 lány elhatározza, hogy megpróbál kényelmesebben, etikusabban, tudatosabban és bolygó-barátságosan élni - és ezt nem fél megosztani másokkal.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása