Happier Earth Project

Egy boldogabb Földért

Műanyagmentes március kihívás: HOGYAN?! (III.rész)

jilbert-ebrahimi-691926-unsplash.jpg

Felfedeztük miért jó a műanyagmentes március, hogy pontosan mikre kell odafigyelnünk, és most nézzük meg azt, mit lehet a hulladékkal egyáltalán kezdeni.

5 mód van hulladékunk kezelésére: újrafelhasználás, újrahasznosítás, ártalmatlanítás, megelőzés, és egyéb kategória.

Újrafelhasználás

Az újrafelhasználás azt jelenti, hogy a terméket semennyi, vagy kis változtatásokkal újra fel tudjuk használni. Ide tartoznak a DIY dolgok is, de ezek elenyészően kevés részét jelentik hulladékgazdálkodásunknak. Régen a PET-palackokat vissza lehetett váltani az élelmiszerboltokban, és tisztítás után újra szénsavas italokat töltöttek beléjük, és kerültek vissza a forgalomba. Ez mára megszűnt. Házi körülmények között az újrafelhasználás véges, de annál kreatívabb, a nagy kép mégis arra mutat, hogy a betétdíjas termékek jelentenének megoldást erre. 

Az újrahasznosítás

A keletkező műanyaghulladék összesen csupán egyharmadát hasznosítják újra. A többi csücsül a hulladék lerakó telepen nagy kockákban. Az újrahasznosítás menete, hogy a hulladékot összegyűjtik (az autók szennyezik közben a levegőt), aztán a hulladékot megtisztítják (szennyvíz keletkezik), aztán szétválogatják típus szerint (gépek vagy emberek – ezért is fontos, hogy ne mocskosan rakjuk a kukába), aztán felaprítják gépek, és ebből a műanyaggranulátumból keletkezhetnek az új termékek. Újabb folyamatok, szállítás, erőforrások árán. Ez elég megterhelően hangzik, de ráteszek még egyet: az újrahasznosítás valóban környezetbarát megoldás-e?

Ártalmatlanítás

Ez hulladéktelepi lerakást jelent. Veszélyes és nem veszélyes hulladékokat külön, egy olyan zárt rendszerbe rakják le, amiből a környezetbe nem kerülhet ki káros anyag.

Megelőzés

Abba, hogy egy multi mennyi műanyagot forgalmazzon, közvetlenül nem tudunk beleszólni. Abba viszont, hogy mit veszünk le a polcról, ezáltal mire van igényünk, abba igen. Kering a fogkrémes videó. Az ehhez hasonló akciókat itt és most el lehet, és kell is kezdeni. Egy csepp vagyunk a tengerben, csak fel ne faljon a műanyag, na!

A következő blogcikkben ezt a megelőzést részletesen kifejtjük: mit, mivel, és honnan lehet helyettesíteni.

Egyéb felhasználás

Ide az energiavisszanyerés-célú hulladékégetés tartozik. A műanyagoknak nagy a fűtőenergia tartalma, és az eljárás során ennek egy részét vissza lehet nyerni.

541e9bbaa04a53fc6b84466052284660.jpg

Hajrá #HEPközösség!

A bejegyzés trackback címe:

https://happierearthproject.blog.hu/api/trackback/id/tr7914708667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Happier Earth Project

3 lány elhatározza, hogy megpróbál kényelmesebben, etikusabban, tudatosabban és bolygó-barátságosan élni - és ezt nem fél megosztani másokkal.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása